LOGO
Acasa Contact

Introducere

Cuprins

1.Cum functioneaza in mod normal inima?

Inima este un organ intern musculos central al aparatului circulator, alcatuit din patru camere, doua atrii, camerele “de primire” in care se varsa venele principale ale organismului (in atriul drept doua vene cave, inferioara si superioara, iar in atriul stang, 4 vene pulmonare) si doi ventriculi, camerele “de forta” care trimit sangele in arterele principale (ventriculul drept in artera pulmonara, ventriculul stang in artera aorta). In mod normal partile dreapta si stanga ale inimii sunt separate de pereti completi, existand comunicari, prin intermediul unor valve, doar intre atriul drept si ventriculul drept si intre atriul stang si ventriculul stang. Celulele musculare ale inimii sunt stimulate de impulsuri electrice și drept urmare se contracta intr-un mod uniform si regulat. Aceasta contractie este asa-zisa bataie a inimii car e asigura pomparea sangelui in arterele din intregul corp. Curgerea sangelui in artere poate fi masurata prin perceperea pulsului, care corespunde bataii inimii.


Intr-o inima normala, aceste impulsuri electrice iau nastere intr-o zona specializata numita nodul sinoatrial (NSA) situata in partea superioara a atriului drept,apoi sunt transmise catre restul inimii de-a lungul unor cai speciale de conducere. Intre atrii si ventriculi conducerea impulsului electrc are loc in mod normal doar pe la nivelul nodului atrio-ventricular (NAV), din care pleaca un fascicul ce se divide ulterior in doua ramuri principale, drept si stang, pentru fiecare dintre ventriculi.

2 Ce sunt aritmiile cardiace?

Aritmiile cardiace reprezintă ritmuri anormale ale inimii. Ele se împart în bradiaritmii – boli în care frecvența cardiacă este scăzută sub normal și tahiaritmii – ritmuri cardiace rapide. Bradiaritmiile se datorează degenerării țesutului normal de conducere electrică a inimii, cu încetinirea sau chiar întreruperea completă a activității unei sau mai multor componente ale sale.


Tahiaritmiile se datorează apariției unor zone anormale la nivelul inimii ce pot descărca automat impulsuri sau crează veritabile circuite electrice. Acestea duc la apariția de bătăi cardiace suplimentare - așa numitele extrasistole – sau chiar la înlocuirea completă a ritmului normal al inimii – tahicardii - de obicei percepute de pacient ca palpitații, dar uneori și ca stări lipotimice (senzație de slăbiciune, “leșin”), durere toracică, greutate la respiratie sau chiar pierderea bruscă a stării de conștientă.


Bradiaritmiile se împart în anomalii ale nodului sino-atrial – boala de nod sinusal și tulburări ale conducerii impulsurilor electrice de la atrii la ventricul – blocurile de conducere atrio-ventriculare.


Tahiaritmiile se trateaza in mod diferit, in functie de categoria din care fac parte:
a. Aritmii pe cord structural normal– practic aritmia este singura boală a inimii și vindecarea ei duce la vindecare completă a pacientului:
 - tahicardia paroxistica supraventriculara (TPSV), cu cele mai frecvente forme:
     • tahicardia reintranta atrioventriculara intranodala
     • tahicardia reintranta atrioventriculara (mediata de o cale accesorie, in cadrul sindromului WPW),
 - flutter-ul atrial tipic
 - unele tahicardii atriale
 - unele extrasistole ventriculare/tahicardii ventriculare la pacienti fara o afectare structurala a inimii

b. Aritmii pe cord cu afectare structurală – pacientul are o boală a țesutului cardiac iar aritmia este una dintre consecințele acesteia, vindecarea aritmiei ducând la ameliorarea simptomelor și a stării de sănătate a pacientului dar nu la vindecarea completă a bolii de fond:
 - fibrilatia atriala
 - flutter-ul atrial atipic si unele tahicardii atriale
 - extrasistolele ventriculare/tahicardiile ventriculare la pacientii cu o afectare structurala a inimii.

3 Ce este ablatia transcateter?

Ablatia transcateter este o procedura minim invaziva care poate vindeca multe tipuri de aritmii. Pentru a elimina aritmiile cardiace prin ablatie, niste fire speciale (numite catetere) sunt avansate in interiorul inimii prin interiorul vaselor de sange (vene sau artere),sub control radiologic, cel mai adesea locul de patrundere in vas fiind la nivelul plicii inghinale drepte (prin vena sau artera femurala dreapta). Aceste catetere au in capat una sau mai multe perechi de electrozi care pot inregistra semnalele electrice din interiorul inimii sau pot emite energie de rediofrecventa (voltaj scazut, frecventa inalta) care distruge (cauterizeaza) mici zone de tesut, suspectate a avea rolul esential in formarea sau mentinerea aritmiilor cardiace. Varful unui astfel de cateter (standard) masoara 4 mm. Energia cu radiofrecvență induce leziuni termice prin încălzirea țesutului, iar calitatea leziunii este dependentă de timpul de aplicare și de temperatură.Tesutul vizat isi pierde astfel capacitatea de a transmite curentul electric si circuitul aritmiei este intrerupt.

Exista si alte forme de a distruge zonele implicate in aritmii, de exemplu prin inghetare. Tehnica presupune utilizarea unui crio-balon in care se introduce nitrogen lichid, care raceste progresiv tesutul cardiac, initial formand leziuni reversibile, apoi daca temperatura este scazuta suplimentar, leziuni ireversibile. Detalii suplimentare vor fi oferite in paragaful dedicat special acestei metode.